Volwassenen verhaal 18

Volwassenen – Dag 18
20 december 2017

Terugkomen bij de Heer en alles wordt anders.

Terugkomen bij de Heer en alles wordt anders.
Het is niet alleen een makkelijke boodschap waar Jesaja mee komt.

Terugkomen bij de Heer, bekeren tot HahWeH. We doen er nogal een lacherig over. Bekeren. Maar dan zien we bekering vaak als mensen die ‘Jezus in hun hart krijgen’. Maar bekeren, terugkeren naar de Heer heeft bij Jesaja wel een wat andere betekenis.

Lees maar mee : Jeruzalem wordt gered als de Israelieten weer terug keren bij de Heer EN als er weer eerlijk recht gesproken wordt !! Verderop in de tekst van vandaag staat weer het visioen dat wapens worden omgesmeed tot landbouwwerktuigen.

Blijkbaar is het volk ver van het ideaalbeeld van God (JaHWeH) afgedwaald. Er is meer vertrouwen in wapens dan in vrede.Er wordt niet eerlijk meer recht gesproken.. De rechtspraak is niet meer betrouwbaar en onpartijdig. Dat is tegen het beeld van de Eeuwige in. Dit heeft Hij nooit gewild met Zijn schepping.

Het doet me denken aan een paar regels uit de musical ‘Tsjechov’. Tsjechov is in het lied in discussie met mensen die zijn verhaaltjes censureren. De censuurcommissie zingt daar :

U schrijft over een rechter, een gewetenloze man, dat kan.
Zoals er al zoveel in rusland zijn, schrijft u erbij,
Kijk dat kan niet, dat schrappen wij.

Rechters zijn geen gewetenloze mannen die in dienst staan van de heersersende macht. Nee, rechters moeten onafhankelijke mensen zijn die opkomen voor de rechten van iedereen !! Dat waren de rechters in Israel blijkbaar even vergeten. Afgedwaald van de weg van God. Ver weg van de bedoeling van de Eeuwige. Daarom moet het volk zich bekeren zegt Jesaja. Bekeren is niet ‘zomaar iets’. Daar moet je wel wat voor doen. Je moet je handelen aanpassen en dan …. Dan zal het volk terug keren naar Jeruzalem. Dan zal de rechtvaardigheid terugkeren in Israel. Voor Jesaja is het klip en klaar. Israel is ver afgedwaald van de weg van JaHWeH maar…. Het kan goed komen. Als ze terugkeren van de heilloze weg zal God hen terug laten keren naar Jeruzalem en Sion. Dat is de boodschap van hoop. Die boodschap die ik ook herken in de musical ‘Tsjechov’.

Tsjechov zegt, vlak voor zijn sterven :

Ik heb mijn personages veel ontnomen maar ik heb ze altijd hun hoop laten houden. Ik zelf trouwens ook. Twee dagen voor mijn dood kocht ik nog een gloednieuw zomerkostuum.

Kijk, dat is de boodschap. Bekeer je en koester je hoop op redding !!