GESCHIEDENIS

Begin
Enkele jaren geleden sprak een gemeentelid van de Doopsgezinde Gemeente Joure mij aan. Zij had op vakantie een grote adventskalender gezien die op het dorpsplein stond. Ze had het idee dat we dat in Joure voor de Doopgezinde vermaning (kerk) ook zouden moeten realiseren. Ze had een foto waar uit we inspiratie konden putten.

Samen met haar zijn we op zoek gegaan naar hoe dat allemaal zou moeten. Stap voor stap kwamen we dichter bij de realisatie van dit grote project.

Commissie
Al vrij snel werd er een commissie in het leven geroepen. Er werden wat concretere plannen gemaakt. Toch was het nog niet eenvoudig om zo’n groot project voor elkaar te krijgen. Na een aantal vergaderingen werden de plannen serieus. Er werden verhalen geschreven (4 stuks) en er werden kunstenaars gezocht voor de illustraties. Er is een bedrijf benaderd voor de constructie en het drukwerk. De website kreeg steeds meer vorm. En zo ontstond de grootse adventskalender van Nederland.

En nu …..
Nu kan iedereen genieten van de verhalen en de platen van de grootste adventskalender van Nederland. Als u hem in het groot wilt zien: hij komt te staan voor de Doopsgezinde vermaning aan de Midstraat in Joure (Midstraat 70).

Het project wordt afgerond met een kinderkerstfeest waarbij de verhalen een rol spelen. Deze afsluiting begint om 16.00 uur op de dag voor Kerst (zaterdag 24 december) in de Doopsgezinde vermaning in Joure.

TEAM

Dit project vergt een brede diversiteit aan kennis en vaardigheden. Het team bestaat uit mensen uit de eigen gemeente waarbij verschillende disciplines zijn verenigd: van jongerenwerker tot webontwikkelaar, van leerkracht tot vormgever. Hierdoor is er al veel gerealiseerd binnen de groep.

Daarnaast prijzen we ons gelukkig met veel talent die om ons heen aanwezig is. Naast de verhalen die geschreven zijn, moest dit ook nog geïllustreerd worden. Het is ons gelukt om binnen onze directe omgeving 4 creatievelingen te vinden voor de 4 verschillende verhalen. We stellen ze aan u voor:

annekeMijn naam is Anneke van der Plas-Koudijs.

Mijn hobby’s zijn o.a. kleien, handwerken en tuinieren. Drie jaar geleden ben ik pas gaan schilderen. Dit is een hobby, die ik steeds leuker ga vinden.

Voor de adventskalender heb ik zeven panelen geschilderd naar aanleiding van de verhalen over de drie wijzen Balthasar, Caspar en Melchior gemaakt door Dirk Jan Steenbergen.

Schilderen doe ik nog niet helemaal uit het hoofd, maar toch is het me gelukt om van deze Balthasar, Caspar en Melchior mijn eigen drie wijzen te maken. De zeven panelen laten, stuk voor stuk, duidelijk het (traditionele) verhaal zien.

Verhalen overbrengen is mijn passie. Sinds ik afstudeerde als docent geschiedenis heb ik hier mijn werk van weten te maken. De eerste vier jaar door verhalen te vertellen in het onderwijs en tegenwoordig door verhalen te schrijven als journalist. Daarnaast breng ik in mijn vrije tijd verhalen over via muziek.

Voor de adventskalender heb ik een verhaal van Dirk Jan Steenbergen uitgetekend over de twaalfjarige herder Benjamin die de kerstster aan de hemel ziet verschijnen wanneer Jezus wordt geboren. Op de kleuterschool vond ik tekenen al een prachtige bezigheid. Gaandeweg heb ik mezelf hier verder in ontwikkeld. Voor de kalender heb ik geëxperimenteerd met verschillende technieken. Zo heb ik Oost-Indische inkt, waterverf, ecoline, kleurpotlood en olieverf gebruikt.

Omdat de hoofdpersoon een jongen van twaalf is sluiten de tekeningen qua vormgeving aan bij de belevingswereld van een twaalfjarige. Daarnaast heb ik gespeeld met de tijd door zowel traditionele elementen uit Jezus’ tijd als elementen uit de tegenwoordige tijd in de tekeningen te verwerken. Vandaar dat Benjamin een hippe kuif heeft en een gescheurde spijkerbroek draagt, maar aan de andere kant nog wel op sandalen loopt. Op die manier hoop ik dat het verhaal ook de twaalfjarigen van tegenwoordig aanspreekt.

Ik ben Michiel Galama, geboren in het kleine plaatsje Irnsum in 1958.

Al van jongs af aan heb ik iets met tekenen en herinner me nog de tekening die de juf van de kleuterschool ter gelegenheid van Sinterklaas op het bord had gemaakt. Zelf ging ik ook aan de slag en maakte een tekening met een ladder. Er openbaarde zich wat op papier, er ontstond een nieuwe bijzondere wereld. Dit heeft me nooit meer losgelaten.

Ik moet elke dag wel even een krabbel zetten. Voor mij betekent het overzicht maken en greep te krijgen op de mij omringende wereld en naast die noodzaak is het bovendien een plezierige ontspanning met als het goed gaat een zichtbaar goed resultaat.

Het was dan ook een prachtige uitdaging om voor het verhaal van adventskalender prenten te maken. Hoe moet het eruit zien en welke manier gebruik ik om in beeld te brengen waar het om gaat?

Veel kijkplezier.

rioVoor dit project heb ik de foto’s mogen maken ter illustratie voor één van de verhalen. Ik vind het leuk om visueel bezig te zijn, zoals het maken/bewerken van foto’s.

Tijdens mij studietijd was ik al actief op grafisch en multimediaal gebied. Ik begon met Grafimedia te Drachten en vervolgens heb ik Communication & Multimedia Design te Leeuwarden afgerond. Inmiddels ben ik meer dan 5 jaar werkzaam bij PPMP, een bedrijf die lesmateriaal ontwikkelt (zowel folio als multimedia).

REALISATIE KALENDER

Naast het schrijven van de verhalen en het maken van de beelden, was het natuurlijk ook nodig om een grote adventskalender te ontwikkelen. Hiervoor hebben we hulp gekregen van het bedrijf Sign & Media Groep uit Heerenveen. Ze zijn specialist in het ontwikkelen van allerlei (reclame)uitingen en hebben dan ook voor ons een prachtige advenstkalender gemaakt!